Exista anumite poze care reusesc sa exprime mai mult decat 1000 de cuvinte. Urmatoarele fotografii au facut inconjurul lumii si au aparut in nenumarate publicatii, reusind chiar sa devina formatoare de opinii. Autorii lor au intrat si ei in istorie.

1. Kevin Carter a reusit sa imortalizeze in sudul Sudanului imaginea care i-a adus premiul Pulizer, dar si moartea. Fotografia surprinde un copil firav, cazut la pamant din cauza foamei, a carui moarte era asteptata si urmarita din apropiere de un vultur, pozitionat in spatele copilului. Aceste imagini ingrozitoare l-au afectat foarte mult pe fotograf, care la putin timp dupa castigarea premiului s-a sinucis.

foto: Kevin Carter
2. La data de 1 februarie 1968, fotograful Eddie Adams de la Associated Press reuseste sa surprinda acest cadru. In Vietnam , Nguyen Ngoc Loan, seful politiei locale il executa pe prizonierul Nguyen Van Lem. Un an mai tarziu Eddie Adams primeste premiul Pulitzer pentru aceasta fotografie. De asemenea exista si o inregistrare video a scenei, insa poza facuta de Eddie a fost considerata mult mai sugestiva.


foto: Eddie Adams

3. Omayra Sánchez avea 13 ani cand vulcanul Nevado del Ruiz a erupt. Aceasta a fost prinsa intre daramaturile propriei case si a stat timp de 3 zile in apa care ii ajungea la nivelul gatului. Fotoreporterul Frank Fournier a surprins acest cadru cu cateva ore inainte ca aceasta sa moara. Desi anuntate de reprezentantii de la Crucea Rosie, autoritatile nu au putut interveni in timp util, iar decesul s-a produs din cauza hipotermiei.
foto: Frank Fournier


4. O fotografie care a reusit sa atraga atentia lumii intregi, il surprinde pe Hector Peterson, in varsta de 13 ani, cum moare in bratele lui Mbuyisa Makhubo, dupa ce a fost impuscat de un politist la data de 16 iunie 1976 in timpul revoltei din Soweto, Africa de Sud. Poza a fost facuta de Sam Nzima.
foto: Sam Nzima

5. New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam este una din fotografiile celebre ale lumii, fiind facuta in timpul construirii GE Building din Rockefeller Center in 1932. Fotograful Charles C. Ebbets a imortalizat imaginea la data de 29 septembrie 1932 si a fost publicata la 2 octombrie acelasi an, in New York Herald Tribune. Imaginea a fost surprinsa de la nivelul 69 al cladirii!

foto: Charles C. Ebbets

6. Fotografia reprezinta momentul in care sergentul american a aflat ca in sacul de langa el se afla cel mai bun prieten al sau. Acesta a fost ucis in timpul razboiului din Golf din 1991, in urma unui schimb de focuri. Fotografia a fost facuta de David Turnley, insa la scurt timp dupa aparitia sa a fost restrictionata de Pentagon.

foto: David Turnley

7. The Kiss este cea mai sugestiva poza facuta la finalul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Aceasta reprezinta Times Square in anul 1945, moment fericit pentru toata lumea,care iesise pe strada pentru a sarbatori terminarea razboiului. Autorul acestei poze este Alfred Eisenstaedt.

Foto: Alfred Eisenstaedt


8. Un personaj extrem de controversat, Albert Einstein nu s-a rezumat doar la fizica, domeniul in care a reusit sa modifice principiile universal acceptate pana la el. A oferit umanitatii si una din cele mai amuzante poze care il infatiseaza, aceasta fiind de atunci o muza chiar si pentru diverse imprieuri pentru tricouri. Poza a fost facuta la data de 14 martie 1951 de Arthur Sasse.
Foto: Arthur Sasse
9. Fotograful american Richard Drew a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.

Foto: Richard Drew

Fotografiile sunt, iata, nu numai un mod de a ne pastra amintirile frumoase cat mai vii, si cat mai aproape de noi, dar si pentru a scrie istoria, pentru a aduce la cunostinta oamenilor fapte si lucruri incredibile, pentru a atinge inimi, pentru a schimba gandiri, pentru a impresiona pana la lacrimi.

Fotografiile acestea vorbesc de la sine, si ca aceste fotografii, alte mii si mii asteapta sa atinga inimile oamenilor intr-un fel sau altul, sa-i impresioneze si sa-i faca sa reactioneze dupa caz.

Este atat de curios cum o simpla fotografie poate sa te cutremure, si sa-ti transmita mai mult decat orice cuvant din lume... E ciudat cum simti revolta, indignare, tristete, suferinta, neputinta, durere, toate adunate ca un amalgam, dar si speranta, admiratie, respect, ... sentimente contradictorii, dictate de o fotografie, o apasare de deget, o secunda din viata unui om, dar care cuprinde o lume intreaga...asa cum e ea...reala..trista..salbatica...dureroasa...,dar totusi...atat de frumoasa.


Free Hit Counter


Free CounterThis entry was posted on 2/25/2009 04:03:00 PM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    mirela c said...

    Sunt cutremuratoare aceste ,sa le zic asa urgii umane ,de multe ori ma uit la documentarele ce arata astfel de cazuri si mai mult de 10 min.nu rezist,ma fac sa plang .
    E real totul nu stiu cum pot trai acei oameni in asa suferinta pt. ca acolo si acum in zilele noastre se traieste aproape la fel.
    Inca odata multumesc Celui De Sus pentru ceea ce am ,ce sunt si ce traiesc!!

  1. ... on February 26, 2009 at 1:11 PM