E decembrie. Luna cadourilor, a colindelor, a bucuriei si a mirosului de cozonaci cu nuca.
Pentru fiecare dintre noi, luna decembrie are o semnificatie aparte.
Pentru ca se apropie Mos Nicolae o sa va prezint importanta pe care acesta o are in Olanda.
Acum un an am avut ocazia sa studiez timp de 7 luni la un colegiu olandez, sa cunosc o alta tara, sa traiesc intr-o familie olandeza, sa aflu cat de diferita este mentalitatea olandeza de cea romana, sa ma adaptez stilului de viata de acolo si sa invat cate putin din cultura lor.
In Olanda ziua de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae, este una din cele mai importante sarbatori, mai ales pentru copii, deoarece cu aceasta ocazie, daca au fost cuminti acestia primesc cadouri si dulciuri.
Spre deosebire de Romania, unde Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a lunii decembrie, in Olanda, ziua de 25 decembrie este vazuta mai mult ca o sarbatoare religioasa, linistita, care se sarbatoreste in tihna, nu ca si la noi cu veselie, colinde in jurul bradului, mese imbelsugate, prieteni si cadouri.
Istoria lui Mos Nicolae (Sinterklaaas) incepe din secolul al 4-lea la Episcopul de Myra care a devenit sfant dupa ce a facut mai multe miracole. Acest episcop a avut o inima generoasa ajutand oameni punandu-le banuti in pantofi.
Legendele olandeze spun ca o data pe an, Sinterklaas face un voiaj special, cu vaporul, din Spania, tara lui de origine, in Olanda pentru a sarbatori ziua lui de nastere si intorcandu-se cu cadouri pentru copiii cuminti din familile olandeze.
Daca Mos Craciun are o sanie trasa de reni, Sinterklaas calatoreste pe un cal alb, alaturi de insotitorul sau Zwarte Piet (Petru cel Negru), un fost maur spaniol. El merge din oras in oras lasand in cizmulitele copiilor cuminti traditionalele dulciuri care pot fi: litere de ciocolata, figurine de marzipan, ciocolata sub forma de Sinterklaas sau de Zwarte Piet sau "pepernoten"(biscuiti mici si rotunzi cu ghimbir si scortisoara).
Copiii care au fost neastamparati si obraznici sunt pedepsiti, acestia gasind in cizmulite doar o nuielusa.
Astfel, cu o zi inainte de aceasta sarbatoare, copiii olandezi isi pun langa semineu sau in geam ghetutele sau traditionalul sabot de lemn in care aseaza cate un morcov pentru calul lui Mos Nicolae, pentru ca acesta sa lase in schimb diferite cadouri si dulciuri.
Poate ca ne intrebam de ce vine tocmai din Spania si de ce i se spune Sinterklaas.
In primul rand tin sa mentionez ca atat Amsterdamul sau Haarlem sunt denumiri ale unor foste colonii din America, New Yorkul de astazi a fost New Amsterdam, iar Santa Claus american e Sinterklaas in Olanda.
Sinterklaas este sfantul patron al copiilor. Il putem recunoaste pe Sinterklaas dupa roba sa lunga si alba, mantia rosie cu garnitura aurie pe margine, toca rosie si inalta si desigur barba sa lunga si alba.
An de an, olandezii se pregatesc inca din Octombrie pentru aceasta sarbatoare, urmand sa-si petreaca ziua de 6 decembrie alaturi de cei dragi, la diferite evenimente organizate cu ocazia acestei zile.
In seara de 5 spre 6 decembrie o sa ne punem si noi ghetutele in asteptarea lui Sinterklaas deoarece acesta ii va vizita si pe copiii din Romania, iar cu aceasta ocazie incep sarbatorile de iarna pe meleagurile noaste.
Prettige feestdagen! (Sarbatori Fericite)
Free Counter