"Nimic de acest fel nu s-a mai întâmplat vreodată în Polonia", declara ministrul de Externe polonez, Piotr Paskowski, imediat după aflarea veştii despre ceea ce ar putea rămâne în istorie drept "noua tragedie de la Katyn".

Poate că "exact" aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Totuşi, tragica istorie a naţiunii poloneze mai reţine un incident de acest fel. La 4 iulie 1943, murea într-un accident de avion, la 16 secunde după decolarea de pe aeroportul din Gibraltar, premierul în exil, generalul Wladyslaw Sikorski.

În anul morţii sale, generalul Sikorski l-a determinat pe Stalin să rupă legăturile cu Guvernul polonez în exil, pentru că avusese curajul să ceară o anchetă a Crucii Roşii Internaţionale privitoare la masacrul de la Katyn.

Naziştii găsiseră, în pădurea Katyn (la 15 km de Smolensk), gropile comune a 22.000 de polonezi ucişi de sovietici în 1940. Dintre ei, peste jumătate erau ofiţeri şi intelectuali - elita poloneză care nu apucase să se refugieze în toamna lui 1939, când Hitler şi Stalin şi-au împăţit Polonia.

Berlinul a speculat propagandistic descoperirea, pentru a forţa o ruptură între aliaţii occidentali (SUA, Marea Britanie, Franţa) şi URSS. Însă nimeni nu era în stare sau nu voia pe atunci să admită că aliaţii sovietici sunt cel puţin la fel de periculoşi precum inamicul comun, Germania nazistă.

De-abia după 1990, Moscova a renunţat la poziţia istoriografiei sovietice, care socotea asasinatul în masă drept o crimă nazistă pusă în mod mârşav pe seama URSS. Totuşi, până azi, Rusia refuză să califice masacrul respectiv drept crimă de război (majoritatea celor ucişi erau prizonieri) şi genocid (Stalin ordonase o ucidere programată pe criterii etnice).

Peste decenii, preşedintele Lech Kaczynski şi-a găsit sfârşitul tocmai când se ducea să-i comemoreze pe cei ucişi la Katyn, de pe o poziţie "împăciuitoare" faţă de conducerea Rusiei de azi. Simpla lui prezenţa într-un loc care a "înveninat" relaţiile ruso-polone era un succes diplomatic şi un atu în competiţia politică pentru câştigarea, în toamnă, a unui nou mandat prezidenţial.

În ciuda etichetării drept "copil problemă" al Europei - conservator, eurosceptic, fidel valorilor catolice, naţionalist şi opus exceselor liberale din UE, recunoaşterii Kosovo, căsătoriilor gay, avorturilor, aprobării Tratatului de la Lisabona, etc - Kaczynski era un lider pragmatic.

Fostul preşedinte a zgândărit adesea orgolii la Berlin şi Moscova, în încercarea de a nu-şi lăsa ţara "prinsă la mijloc" şi, eventual, supusă altor "împărţiri" precum cele din 1792, 1793, 1795, 1815, 1832, 1846 şi 1839. Deşi nu ar mai fi cazul de ciuntiri teritoriale pentru un stat NATO al secolului XXI-lea, dar cei doi mari vecini pot încă avea "înţelegeri" în detrimentul intereselor poloneze.

Din această perspectivă, proamericanismul lui Kaczynski a fost o vestă de vreme rea, pusă la păstrare, în cazul oricăror vremuri furtunoase. Pe de altă parte, el a înţeles că nimeni, niciodată, nu va pune aceeaşi presiune asupra Moscovei, să recunoască genocidul de la Katyn, precum este presată Turcia să admită drept genocid deportarea, înfometarea şi execuţiile armenilor din 1915.

Dincolo de şoc, dispariţia lui Kaczynski aduce un sentiment de uşurare în unele cancelarii europene, pentru că iese din scenă un lider cu care relaţiile erau "greu de gestionat". Totuşi, moartea lui nu garantează cumva că proamericanismul, naţionalismul catolic şi alte realităţi "supărătoare" pentru unii vor dispărea din rândul polonezilor.

Ţara lor rămâne mereu "împotriva curentului" - cu creştere economică de 1,7% în 2009 (an de recesiune globală) şi cu o uşoară creştere a natalităţii între 2007 şi 2009, pe când populaţia scade cam peste tot în Europa.

"Decapitată" a doua oară în 70 de ani, Polonia a dat dovadă de nenumărate ori de o tenacitate şi putere de revenire invidiate de alţii. Orice "tragedie poloneză" îşi are ca revers, fie şi după mai multe decenii, "miracolul său".

Lech Walesa: "Elita poloneza a a fost masacrată de armata sovietică la Katyn cu 70 de ani în urmă. Astăzi, elita poloneză a murit acolo"

http://www.gandul.info

Free Hit Counter

Free Counter


This entry was posted on 4/11/2010 01:00:00 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: