E 1 Martie. Prilej de bucurie pentru noi femeile.

De ce oare? Ei bine, luna martie iti ofera posibilitatea de a vedea cine te apreciaza cu adevarat. Si o simpla felicitare, sau un martisor, este o modalitate prin care cei apropiati ne arata ca tin la noi.
Luna martie este luna in care nu trebuie sa iti dispara zambetul de pe fata, in care sa radiezi frumusete si sa imparti acest sentiment de bine cu toata lumea din viata ta!
Dar de unde aceasta traditie cu luna Martie oare? Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie. 1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia.

Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostri romani. Cuvantul "martisor" are origini latine si este numele popular al lunii martie.
Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii.

Cand venea primavara, oamenii obisnuiau sa lege de copacii funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele. La originile martisorului a stat o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii obisnuiau sa o poarte la gat. Exista credinta, conform careia, acesta amuleta aducea noroc si fericire. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau copacii, moment in care, legau martisorul de trunchiul unui copac iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.

Dupa un timp, margele frumos colorate au luat locul monedei. In unele parti ale tarii, martisorul este purtat la incheietura mainii, toata luna martie. Dupa care, inainte de rasaritul soarelui, fetele il innoada de trunchiul unui copac sau il pun intr-un arbust de trandafiri, cu convingerea ca toate dorintele lor se vor implini.

Va doresc din toata inima sa fiti mereu cu zambetul pe buze, fericirea sa va radieze chipul si sa aveti parte de multe martisoare din partea celor dragi.

O primavara radianta!!

si o dedicatie pentru dragele mele doamne si domnisoare!!


Asculta mai multe audio Muzica


Free Hit Counter




Free Counter


This entry was posted on 3/01/2010 11:19:00 PM and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: