8 septembrie a fost un alt prilej de sarbatoare pentru toti romanii, intrucat celebram Nasterea Maicii Domnului. Fiind un popor preponderent crestin ortodox, avem numeroase zile ce praznuiesc diversi sfinti sau evenimente cu o importanta deosebita in religia noastra. Pe langa cele doua mari sarbatori crestin ortodoxe, Craciunul si Pastele, zilele inchinate Maicii Domnului par a avea o insemnatate aparte in constiinta poporului roman.

O dovada ar fi, poate, faptul ca aproximativ 2.100.000 de romani poarta numele sfintei, sau derivate ale lui. Astfel, se pare ca din acest numar, 1.700.000 sunt femei, iar restul fiind barbati.

Printre cele mai intalnite nume sunt Maria (1.300.000) , Mariana (270.000) si Marina (23 000). Ba mai mult, in calendarul crestin ortodox avem patru zile inchinate Maicii Precista, o alta denumire a Fecioarei Maria.

Astfel, pe langa data de 8 septembrie, zi in care sarbatorim Nasterea Maicii Domnului, mai avem Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) pe 15 august, Intrarea Maicii Domnului in biserica - 21 noiembrie si Buna Vestire - 25 martie.

Legenda biblica a acestei sarbatori inainteaza ideea conform careia Fecioara Maria s-a nascut in sanul unei familii alese, dar incercate de Dumnezeu. Astfel, Ioachim, tatal sfintei, era urmas al regelui David, iar mama, Ana, provenea din familia preoteasca a lui Aaron.

Dupa ani la randul de rugaciuni fierbinti, Dumnezeu le trimite celor doi un mesager divin. Ingerul Gavriil li se arata amandurora, spunandu-le ca vor fi binecuvantati cu un copil sfant, ce "se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu".( Luca 1, 4-23) "

In constiinta religioasa, Fecioara Maria a avut intotdeauna un rol primordial. Numeroase biserici poarta hramul sfintei, credinciosii venind sa i se roage pentru casatorie, maternitate, despaguburi, sanatate etc. La fel ca si in religie, Sfanta Maria este vazuta ca un intermediar intre lumea pamanteana si divinitate si in basmele populare romanesti.

In ceea ce priveste traditiile legate de aceasta zi, afla ca 8 septembrie marcheaza inceputul toamnei, acum fiind momentul in care randunelele pleaca in tarile calde iar taranii incep activitatile specifice acestui anotimp.

Daca data de 15 august era dedicata in unele zone ale tarii noastre pomenirii mortilor, 8 septembrie este ziua in care toata lumea trebuie sa se veseleasca si sa ii sarbatoreasca pe toti aceia ce isi serbeaza ziua onomastica.
Daca te intrebi care este semnificatia numelui, afla ca Maria inseamna in ebraica "mare de amaraciune" iar in egipteana "iubit".

De-a lungul timpului s-au format de la acest nume mai multe derivate: Mara este un nume cu origini ebraice iar in maghiara este si el o varianta a numelui Maria, Marian/ Mariana este o combinatie intre Maria si Ana, pe cand Marilena vine de la Maria si Elena. Miriam vine din ebraica, fiind echivalentul numelui Maria.

Si persoanele care poarta numele de Marlene ar trebui sa isi sarbatoreasca ziua pe 8 septembrie, intrucat Marlene este o combinatie intre Maria si Elena.

Asadar, am avut o noua ocazie de a le ura "La multi ani" tututor prietenilor ce poarta acest nume. Cu siguranta cunoastem cel putin o persoana ce poarta numele de Maria, Marian, Mariana, Marina, Mariuca, Marinela, Marilena, Marius etc. Inslusiv eu, care am fost cea mai sarbatorita!

Asadar va doresc - putin cu intarziere dar nu am avut acces la net - ce imi doresc si mie: La Multi Ani, fericire, sanatate, noroc, si dragoste din plin!



www.felicitari.com

Free Hit Counter

Free Counter


This entry was posted on 9/08/2009 09:24:00 AM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: