Manastirea Sinaia, de o frumusete care te uimeste si in acelasi timp te linisteste si iti bucura sufletul! De fiecare data cand ajungem prin Sinaia, si mergem spre Peles, ne oprim mai intai la Manastire sa ne mai minunam si sa ii multumim lui Doamne Doamne cam am mai ajuns o data acolo, sanatosi si fericiti!!

Manastirea Sinaia, supranumita si catedrala Bucegilor, este prima constructie din aria actualei statiuni, fiind ctitorita la sfarsitul secolului al XVII-lea de catre Spatarul Mihail Cantacuzino, dupa intoarcerea de la muntele Sinai. De aici i s-a tras si numele de Manastirea Sinaia, nume preluat apoi de localitate.
Se povesteste ca Spatarul, impreuna cu familia sa a facut o calatorie la locurile sfinte. Intr-o zi a ajuns la o manastier ortodoxa de pe muntele Sinai, cu hramul Sf. Eecaterina. Impresionat de cele vazute si traite prin locurle sfinte, dupa intoarcerea acasa s-a hotarat sa construiasca o manastire cu acelasi nume ca Muntele Sinai.

Manastirea a fost construita intre 1690 si 1695, avand ca rol si protejarea drumului comercial de pe Valea Prahovei. Cu timpul, in secolul al XIX-lea, din cauza numarului mare de calugari, s-a mai construit o manastire, numita Curtea Noua, prin eforturile staretilor Ioasafat si Paisie. Aceasta a fost primul lacas de cult iluminat electric din Romania.

Muzeul manastirii Sinaia, construit in anul 1895 cu ocazia bicentenarului manastirii, este primul muzeu religios din tara si adaposteste obiecte de cult de o valoare inestimabila, prima Biblie tradusa si tiparita in romana la Bucuresti (prin bunavointa domnitorului Serban Cantacuzino, in 1688) precum si o superba colectie de icoane. De asemenea, in biserica se mai gaseste epitaful executat de Ana Roth, o piesa lucrata cu acul si cu fir de aur si matase colorata pe panza de bumbac intre ani 1897-1900. Piesa de valoare mondiala este inregistrata in catalogul UNESCO.

In curtea vechi manastiri se gaseste cavoul lui Tache Ionescu, prim-ministru al Romaniei in perioada Primului Razboi Mondial, si care a avut un rol important in realizarea Unirii de la 1918. Acesta a cerut prin testament sa fie ingropat la Sinaia.




This entry was posted on 6/04/2009 04:55:00 PM and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    Anonymous said...

    Absolut superb!!!!!!!!!
    L'automne

  1. ... on June 16, 2009 at 10:30 PM