In Cehia, Ungaria si Slovacia are loc unul dintre cele mai ciudate obiceiuri. Aici se obisnuieste ca in dimineata de Pasti barbatii sa le bata pe femei. Barbatii stropesc femeile cu apa si apoi le plesnesc cu bice facute din salcie si decorate cu fundite la capat. Este un gest simbolic si, conform legendei, femeile trebuie plesnite pentru a-si pastra frumusetea si sanatatea pe parcursul anului.

In Finlanda, copiii se costumeaza si merg la cersit pe strazi, ducand cu ei maturi. In unele parti ale Finlandei, aceste maturi se ard si focuri mari in mijlocul comunitatilor. Aceasta traditie are loc cu scopul de a indeparta vrajitoarele care zboara printre oameni intre Vinerea mare si Duminica de Paste.

In Joia patimilor in Verges, Spania, se practica un dans al mortii care include o parada care marsaluieste pe strazi. Toata lumea este costumata si procesiunea se incheie cu aparitia unor schelete imense care duc cu ele cutii cu cenusa. Dansul incepe la miezul noptii si dureaza trei ore.

In Polonia, credintele spun ca daca barbatul casei ajuta la prepararea painii de Pasti, mustata ii va incarunti iar painea nu se va coace. Asa ca barbatii sunt scutiti sa ajute la pregatirile dinainte de Pasti.

In Haux, Franta, in piata principala se gateste o omleta din mai bine de 4.500 de oua din care se vor infrupta circa 1.000 oameni.

In Elvetia, traditia spune ca de Pasti fantanile trebuie decorate cu flori, oua, dantele. Astfel se celebreaza apa, foarte pretuita in zonele uscate ale Alpilor.

In Germania se face un foc de Paste imens realizat prin arderea brazilor de Craciun. Focul este un simbol al victoriei primaverii asupra iernii.

Daca in America este celebrat Iepurasul de Pasti, australienii il prefera pe Bilby, cangurul. Asta pentru ca iepurii le distrug vegetatia, plantatiile si pamantul.

Free Hit Counter



Free Counter


This entry was posted on 4/14/2009 10:58:00 AM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: