Te uiti prea mult la televizor
Obiceiul de a te uita zilnic la televizor este una dintre cauzele obezitatii. Studii recente au aratat ca oamenii care se uita zilnic mai mult de doua ore la televizor au risc crescut de a deveni supraponderali decat cei care se uita doar jumatate de ora. Asta pentru ca atunci cand te uiti la televizor stai nemiscat. Bataile inimii, presiunea sangelui si rata metabolismului scad, rezultand ca arzi mai putin de 20 - 30 de calorii pe ora. Si cum atunci cand te uiti la televizor nu poti sa nu rontai ceva, atunci depui si kilograme in plus.

Mananci prea repede
Este un obicei prost intalnit la majoritatea oamenilor care traiesc intr-o societate pe fuga. Problema cu mancatul pe fuga este ca mananci prea mult si te saturi inainte sa fii constient de asta. Creierul are nevoie de 15-20 de minute pentru a percepe sentimentul de satietate. Oamenii de stiinta cred ca mancatul rapid este principalul factor de risc pentru sindromul metabolic, o combinatie de simptome cum ar fi tensiune ridicata, obezitate, colesterol ridicat.

Rontai in timp ce muncesti
Daca ai obiceiul sa rontai ceva in timp ce lucrezi la calculator, in timp ce conduci, te uiti la televizor, mergi pe strada, citesti o carte, esti la cinema, adica in orice imprejurare, ai toate sansele sa devii supraponderal.

Mananci des la fast food
Unul dintre motivele principale pentru care astazi exista mai multe persoane obeze decat in trecut este faptul ca suntem prea stresati si ocupati pentru a avea timp sa ne preparam mancare sanatoasa acasa, preferand sa mancam pe fuga la fast-food-uri. Mancarurile de fast food se stie ca contin o cantitate mare de grasimi saturate, un continut scazut de fibre si portii mari, care toate duc la obezitate.

Mananci ca sa iti controlezi sentimentele
Mancatul emotional inseamna obiceiul de a manca mult (mai ales mancaruri de „alinare” cum ar fi ducliucrile sau junk food) ca ca raspuns la sentimentele tale (cand ai o depresie, anxietate, suparare, te simti singur) si nu neaparat ca iti este foame. Expertii spun ca circa 75% din mancatul in exces este cauzat de emotii. De asemenea, s-a descoperit ca majoritatea oamenilor mananca mult mai mult atunci cand sunt plictisiti decat cand sunt stresati. Esti prea ocupat ca sa faci miscare Din pacate, intre statul la birou, in trafic si orele petrecute in fata televizorului, exercitiul fizic nu prea isi mai face loc cu toate ca suntem constienti ca macar de trei ori pe saptamana ar trebui sa facem o ora de exercitii fizice.

Prietenii tai te pot ingrasa
Daca simti ca te ingrasi, ar trebui sa te uiti mai bine cu cine iti petreci timpul si ce mananca prietenii tai. Studii recente sugereaza ca obezitatea este contagioasa social. Daca ai un prieten, ruda sau sot care este obez sau manaca mult, sansele tale de a deveni si tu supraponderal cresc cu 37 – 57%.

Nu dormi cat trebuie
Lipsa de somn poate creste riscul de ingrasare prin cresterea unui hormon care iti stimuleaza senzatia de foame si scaderea altui hormon care iti taie senzatia de foame. Un studiu realizat de Universitatea din Bristol a facut calculul si a reiesit ca in comparatie cu un somn de 8 ore, la fiecare ora de nesomn acumulezi circa 3% mai multa grasime.

Nu stii despre calorii si grasime
Multi oameni consuma alimente fara sa stie cate calorii sau grasime contin. Ceea ce duce la un stil de viata nesanatos pentru ca, daca ai fi constient de ceea ce mananci, ai putea sa mananci de doua ori mai mult si sa consumi o cantitate egala sau chiar mai mica de grasimi si calorii.

Cartile de credit
Visa a facut un studiu in 100.000 de fast-food-uri si a aflat ca cei care platesc cu cardul cheltuiesc de 30% mai mult pe mancare decat cei care platesc cu cash. In medie, o femeie care merge o data pe saptamana la fast-food consuma mai mult cu 17,160 calorii pe an.

Sari peste mese
Studiile au aratat ca cei care mananca micul-dejun au mai putine riscuri de a deveni supraponderali si ca masa de dimineata ii ajuta pe cei care vor sa slabeasca. Saritul peste mese duce la foame compensatorie care te face sa manci mult mai mult.

Porti haine in care nu te simti bine
Cercetatorii de la Universiattea din Wisconsin au aflat ca hainele confortabile te fac sa faci mai multa miscare. Participantii la studiu au facut in medie cu 491 (8%) mai multi pasi cand erau imbracati in blugi decat cand purtau costumele de birou si ardeau cu 25 mai multe calorii. Daca porti haine casual timp de 50 de saptamani pe an vei arde in plus 125 de calorii pe saptamana si 6,250 pe an.

Nu te cantaresti
Studii recente facute de Universitatea din Minnesota au aratat ca oamenii care tineau dieta si se cantareau zilnic pierdeau 5 kg in doua saptamani, in timp ce cei care nu se cantareau au pierdut doar 2 kg


Free Hit Counter


Free Counter


This entry was posted on 1/23/2009 11:03:00 AM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: