Zilele lui Nicolae Ceausescu

Astazi acum nu stiu cate zeci de ani s-a nascut Nicolae Ceausescu. Nicolae Ceausescu a fost unul din cei mai mari dictatori, daca nu cel mai mare dictator al Romaniei Comuniste. El a omorat romani folosindu-se de un aparat represiv numit securitate. A omorat romani si a construit metroul. A demolat biserici. Cu ajutorul securitatii a instaurat un regim de teroare bazat in primul rand pe interzicerea aproape a oricarei forme de comunicare intre indivizi. Aceste masuri extreme i-au ajutat pe romani sa fie uniti si sa descopere metode "subversive" de a-si impartasi opiniile impotriva sistemului. Ceausescu a construit metroul si ne-a oferit doua ore de program la televizor. Dintre aceste doua ore o ora si jumatate reprezentau realizarile agriculturii si industriei. Ceausescu a finalizat canalul Dunare-Marea Neagra unde au murit alti oameni. Unii dintre ei sunt poate bunicii celor care citesc acest text. Oameni au murit si la constructia Casei Poporului care gazduieste.Parlamentul Romaniei actuale. Si aici au murit oameni pe o perioada de peste zece ani de constructii.

Ceausescu a avut curajul sa infrunte Uniunea Sovietica in 1968 si a refuzat sa intre cu armata romana in Cehoslovacia. Gestul acesta i-a adus recunoastere din partea civilizatiei occidentale care l-a privit ca pe un luptator idealist impotriva comunistilor rusi. In realitate a fost o miscare politica abila care i-a permis lui Ceausescu sa dicteze linistit, ba mai mult sa se foloseasca in mod concret de politicile economice deschise catre Romania. Individ subcultural, dar cu forta si un soi de charisma Ceausescu a reprezentat terenul cel mai fertil pentru semintele paranoiei si ale cultului personalitatii. Mugurii acestor boli ale mintii au inflorit in anii 80 cand Ceausescu a vizitat Coreea de Nord de unde s-a intors fascinat de felul in care mii de oameni manuiau placute pe stadioane creand imagini idilice cu liderul lor. A inaugurat acest tip de spectacole omagiale si in Romania disponiblizand zeci de mii de oameni saptamani intregi. Spectacolele nu erau la fel de reusite pentru ca romanii sunt mai ingalati decat asiaticii. Mai incurcau placutele sau reuseau chiar sa traga chiulul de la zecile de repetitii. La scara macro era insesizabil astfel ca portretul lui Ceausescu reusea sa acopere tribuna a doua a stadionului 23 august sub mainile miilor de chinuiti.

Ceasusescu a impus un regim permanent de austeritate pentru a-si implini obsesia de a avea o Romanie fara datorii. Romanii nu aveau carne decat foarte rar si dupa cozi interminabile. Muschiul de vita era un lux. La fel si salamul de Sibiu. Copiii acelei perioade au vazut prima data banane dupa Revolutie. Nu exista Coca Cola in Romania si in ultimii ani nici Pepsi. Intreruperea curentului electric era la ordinea zilei. Ceausescu a propus omul de tip nou care manca salam cu soia si nu consuma carne. Faina si uleiul erau rationalizate. Au fost vremuri foarte grele in care puteai sa ajungi in beciurile securitatii pentru vreo gluma cu "tovarasul" sau in urma vreunui denunt. Romanii au supravietuit uniti si plini de umor.

In 1989 in urma unei lovituri de stat care a fost catalogata drept revolutie Ceausescu a fost executat. I s-a inscenat un proces de fatada. Conducerea Romaniei a fost preluata de securitate si comunisti reformati. Aceste lucruri nu s-au schimbat nici pana in ziua de azi. La cateva luni dupa sangele varsat la Revolutie, s-a mai varsat o data sange in Piata Universitatii pe 13 iunie 1990.

Celor tineri care cititi acest blog si nu ati apucat acele timpuri as vrea sa va aduc aminte ca parintii si bunicii vostri au trait greu. Tineretea lor n-a avut parte de ceea ce tineretea voastra are. Cred ca e de datoria voastra sa traiti frumos si sa faceti o sarbatoare din vietile voastre. Si e de datoria voastra sa schimbati aceasta tara si sa aveti grija ca NICIODATA sa nu mai avem un NICOLAE CEAUSESCU.

Din pacate va trebui sa schimbati totul din radacini pentru ca cei care ne conduc sunt murdari si patati, sunt "emanatiile" Revolutiei. O sa reusiti?

Si daca in Povestea voastra aveti nevoie de Prieteni asa cum Harap-Alb a avut nevoie, eu sunt aici. Sa stiti ca mi-a placut sa ies in strada cand am crezut cu adevarat in ceva. Poate cel mai bine in viata mea de pusti m-am simtit cand am fost scuipat de o femeie pentru ca aveam la gat un carton pe care scria "golan 100%" si ma indreptam spre Piata Universitatii blocata de cei care mai credeau....

scris de tudor chirila



Free Hit Counter

Free Counter


This entry was posted on 1/26/2009 11:33:00 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: