Îndragostirea mi s-a parut întotdeauna partea cea mai frumoasa a unei povesti de iubire. În timp, am trait emotii diferite care m-au convins ca, de fapt, fiecare etapa a vietii unui cuplu are farmecul ei, însa starea de îndragostire ramâne pentru mine un mister fascinant pe care l-am trait de fiecare data cu intensitate maxima.

De fapt, cine nu a trait momentele acelea sublime în care este suficient sa auzi o voce sau sa simti un parfum prin preajma ca sa îti simti fiinta învaluita de un milion de senzatii pe care nu poti în niciun fel sa le cuprinzi în cuvinte... Cât dureaza însa starea aceasta de beatitudine numita simplu – îndragostire?

Profunzimea clipelor ce marcheaza începutul unei relatii variaza de la o fiinta la alta si este greu de controlat. Simptomele îndragostirii variaza si ele, însa exista câteva indicii care nu mint niciodata – batai puternice ale inimii, nod în gât, transpiratie rece în palme, toate acoperite de o fericire bizara care te cuprinde la vederea persoanei de care te-ai îndragostit. Din punct de vedere stiintific, toate aceste efecte fizice au o explicatie în inconstient.
Psihanalistii considera ca el nu se dezvolta la întâmplare si ca persoana de care ne îndragostim este aleasa atent de inconstientul nostru. Se pare ca vocea de care ne îndragostim, gesturile sau chipul persoanei care ne face sa traim senzatii ciudate, dar fascinante au legatura cu amintiri afective de mult timp disparute, cum ar fi legatura intima a bebelusului cu propria mama.

Emotiile se intensifica brusc si odata cu ele se dezvolta o stare de euforie inexplicabila precum si o dependenta de persoana de care ne îndragostim. Realitatea devine deodata mult mai frumoasa pentru ca avem tendinta sa minimalizam defectele celuilalt si sa ne schimbam dorintele în functie de ceea ce îsi doreste celalalt.

Schimbarile acestea nu se produc doar la suprafata. Ele sunt însotite de modificari hormonale care au drept rezultat o dezinhibare totala si o dorinta puternica de afectiune din partea celuilalt. Problema este ca, de cele mai multe ori, efectele sunt resimtite diferit de parteneri. Daca pentru barbati îndragostirea presupune adesea o dezvoltare a dimensiunii sexuale, pentru femei sentimentul este ca un drog ale carui efecte se intensifica atunci când se afla în preajma partenerului.

Durata îndragostirii este si ea variabila. Generat de o pasiune puternica, reciproca sau nu, sentimentul este totusi efemer. Specialistii psihanalisti sustin ca el poate dura în jur de trei ani, la capatul carora are loc o transformare complexa si insesizabila a sentimentelor. Îndragostirea se transforma în tandrete însotita de un respect puternic si de dorinta de a realiza ceva în comun. Din când în când fascinatia inexplicabila a începuturilor revine pe neasteptate, garantând parca faptul ca iubirea exista atâta timp cât mecanismul bizar al îndragostirii continua sa functioneze undeva, în subconstientul nostru.


Free Hit Counter


Free Counter


This entry was posted on 1/19/2009 10:55:00 AM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    DOAR NOI said...

    Frumos...De cand te stiu ai fost "indragostita". Dar acum, cred ca esti CU ADEVARAT INDRAGOSTITA.
    Fericire iti doresc din tot sufletul. Bafta multa, sanatate si noroc, zambete si bucurii la tot pasul.

  1. ... on January 19, 2009 at 1:23 PM  
  2. broscutza said...

    asa este..chiar sunt!! Saru mana!! Si tie toate cele bune!!

  3. ... on January 21, 2009 at 11:51 PM